Veldschans Tallaart

Ovale omgrachte redoute van ongewapend beton, bedekt met aarde en met beboomd terrein; opgericht circa 1910 tussen de forten van Koningshooikt en Lier, ter realisatie van de hoofdweerstandsstelling rond Antwerpen. Voorzien van een koepel bestemd voor een kanon van 7,5 centimeter en traditorebatterijen. Door Belgische genietroepen tot ontploffing gebracht op 2 oktober 1914. Heden privé-bezit.

• GILS R., De uitbreiding van de vesting Antwerpen tussen 1868 en 1914, in Mededelingenblad van de Simon Stevinstichting, nummer 2, zomer 1987, p. 15-24.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 384-385.

Auteurs:  Wylleman, Linda