Rijpermanshoeve

Monumentale hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 17de eeuw of het eerste kwart van de 18de eeuw, verbouwd circa 1800, en verder tijdens de 19de en 20ste eeuw. Gelegen op niet afgebakend domein omringd door weiland; gekasseid erf.

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan straat); wagenhuis met aanpalende paardenstal en langsschuur (nok loodrecht op straat) aan westzijde door poort verbonden met woonstalhuis; bijgebouwen uit de 20ste eeuw (nok loodrecht op straat) aan zuidzijde. Rechthoekige verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Rechthoekig woonstalhuis uit het vierde kwart van de 17de eeuw of het eerste kwart van de 18de eeuw (zie noordgevel), verbouwd circa 1800 (zie zuidgevel van woning en stalling), met in de 19de en 20ste eeuw licht verbouwde stalling. Woning van vier traveeën en stalling van vijf traveeën. Gekalkte noordgevel, onderkelderde noordzijde van de woning. Zuidelijk gelegen voorgevel van de woning met beluikte steekboogvensters van circa 1800 in gekalkte kwarthol geprofileerde omlijsting en korfbogige deur met gekalkte boog. Noordgevel met getraliede rechthoekige keldervensters, opkamer(s) met drie kruiskozijnen uit het vierde kwart van de 17de eeuw of het eerste kwart van de 18de eeuw met beluikt onderste gedeelte en geprofileerde tussendorpel; bewaarde waterafloop.

Stalling met aan noordgevel bewaarde beluikte en getraliede steekboogluikjes en dito deur met geprofileerde waterlijst, zuidgevel met vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

Wagenhuis van circa 1800 met standvinken en deels beplankte oostelijke voorgevel, paardenstal met in de 19de eeuw vernieuwde gevels. Aanpalende tweebeukige langsschuur van circa 1800, met vijf traveeën.

Rechthoekige luiken en deuren met arduinen dorpels, poorten met houten lateien. Aanbouwsel uit de 19de eeuw aan de oostgevel. Eenvoudige rechthoekige toegangspoort onder zadeldakje.

Auteurs:  Wylleman, Linda