Sint-Jozefkapel

Sint-Jozefkapel. Landschappelijk mooi gelegen wegkapel binnen de wijk Hamme - Sint-Anna in het Polderbroek nabij de Durme. Opvallend ingeplant achter vier linden aan de wegsplitsing gevormd naar het straateinde toe. Voorts is het kapelletje omgeven door een lage beukenhaag en een aangrenzend smal bakstenen pad.

Kapel in 1709 in opdracht van Catharina de Clercq gebouwd op grond in bezit van haar vader om te voldoen aan de wens van haar moeder en uit devotie en dankbaarheid toegewijd aan Sint-Jozef. Volgens een legende kon de afbraak van de kapel tijdens de Franse Revolutievoorkomen worden. Grondige restauratie in 1984 door de Sint-Jozefgilde naar aanleiding van het 275 jaar bestaan van de kapel.

Barokke kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting, opgetrokken uit verankerde traditionele bak- en zandsteen. Afgedekt door een geknikt half schilddak (zwarte pannen) met vooraan op de nok een vierkant houten dakruitertje onder tentdakje bekroond door een windhaan. Voorgevel met hoekkettingen, in- en uitgezwenkte top afgewerkt met zandstenen voluten en bekroond door een driehoekig fronton. Centrale korfboogdeur in zandstenen omlijsting op neuten, met sluit- en hoekstenen onder geprofileerde waterlijst; deur met getralied venstertje en ijzeren beslag. Aflijnende geprofileerde zandstenen waterlijst en omlijste blinde oculus met opschrift "H. Jozef/ bid voor ons" boven de deur. Erboven een zandstenen gevelsteentje met jaartal 1709. Beide zijgevels voorzien van één omlijste oculus met modern glas in lood.

Interieur met witte en zwarte zeskantige tegelvloer en gepolychromeerde altaarportiek met rondboognis en beeld van de Heilige Jozef, knielbank opzij en enkele bidstoelen.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der Provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I2: Hamme, Gent.
  • VAN BOSSCHE A. 2002: Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 38-39.
  • VINCKE J. 1990: De Sint-Jozefkapel en de Sint-Jozefgilde van Hamme Sinte-Anna, Osschaert IV.4, 78-80.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena