Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Tekst van Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood met linden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85298)

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, voorheen Sint-Anna Doornkapel genoemd. Ingeplant op de driesprong gevormd door de rechte straathoek van Doorn en de Legierstraat. In het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) is op deze plaats al melding van "’t Kapelleken in ’t gehuchte genaemt den Dooren". Wegkapel met de voorgevel gericht naar het oosten in de as van Doorn, geflankeerd door linden en een zitbank links.

Wegkapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak, wellicht een 18de-eeuwse constructie (confer vormgeving voorgevel), hersteld in 1816. Gewitte bakstenen gevels met lichtgrijs geschilderde plint, deur- en vensteromlijstingen. Voorgevel begrensd door hoekpilasters op uitspringende sokkel en voorzien van klokvormige geveltop met aflijning aanzettend op voluten. Topstuk bekroond door sierlijk gesmeed ijzeren kruis met passienagels en ingewerkt IHS monogram. Onder ijzeren vlaggenhouder in de topgevel aangebrachte hardstenen gedenkplaat met opschrift: "O. H. Maegd/ Maria ter/ nood bevryd/ ons van een/ kwaede/ dood/ anno 1816". Rondboogdeur met sierlijke verticale lichtspleten in de bovenhelft van de houten deur. Zijgevels voorzien van rondboogvenstertje en blinde achtertuitgevel op schouderstukken.

Gepleisterd en witgeschilderd interieur onder valse vlakke zoldering. Beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in blauwgeschilderde korfboognis met vergulde sterren boven gemetste altaartafel.

• Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 28ste wijk 3e Deel Sint Anne Cauter.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel I2: Hamme, Gent.
  • VAN BOSSCHE A. 2002: Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 40.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena