Villa Louisa

Villa Louisa, voorheen ook villa C. Vermeire (volgens prentkaart) naar de Hamse nijveraar die de woning met lusttuin liet oprichten. Zeer pittoreske villa in eclectische stijl ingeplant midden een omringende beboomde tuin. Bouwjaar 1915 en bouwheer Cyrille Vermeire staan vermeld op de twee hardstenen gevelstenen die de voordeur flankeren, aannemer H. Bogaert op een gevelsteen in de linker zijgevel naast de dienstingang. Huisnaam "Villa Louisa" boven in de puntgevel van het dakvenster waarop een deel van de voorgevel eindigt.

Hoog dubbelhuis met rechthoekige grondvorm van twee bouwlagen op souterrain. Steil leien schilddak, rechts afgewolfd en links met een opvallend uit het dak oprijzend achthoekig torentje bekroond door houten lantaarn met spits. Hardstenen sokkel deels uitgevoerd in breuksteenverband en voorzien van getraliede keldervensters. Zeer levendig uitgewerkte gevels door de diversiteit in vormgeving en plaatsing van de overwegend gebogen muuropeningen, gevarieerde uitbouwen met erkers en balkons. Kleurrijke gevelafwerking door de combinatie van rode baksteen met veelkleurig ander materiaal waaronder een diversiteit aan faiencetegels in friezen en panelen. Vooral de banden en geaccentueerde bogen van de omlijste muuropeningen versterken het decoratieve karakter van de gevelarchitectuur. Uiterst verzorgd schrijnwerk deels met kleine roedeverdeling en gekleurd glas. Inkom voorafgegaan door een brede toegangstrap tussen postamenten en met aansluitend terras (nu zonder balustrade). Dubbele voordeur met zijvensters en onregelmatig gevormde deurlichten onder één boog. Een luifel op sierlijk schoorwerk boven de toegangstrap van de dienstingang. Het oorspronkelijke uitwendige voorkomen van de villa bleef bijzonder goed gerespecteerd. Recent gerestaureerd en discreet aan de achterzijde met een moderne aanbouw uitgebreid.

Interieur met elementen van de originele aankleding. Neoclassicististische stucornamentiek in de brede trapgang van plafond en supraporta's heden wit overschilderd, behouden marmeren lambrisering. Meerdelig groot gekleurd glas-in-loodraam van het trappenhuis gesigneerd "Fred Aerts-Florij en Zn/ Kunstglasramen–Hamme". De twee grote benedenkamers bewaren hun neoclassicistische marmeren schouwmantel en beschilderde plafonddecoratie. Vierdelige tussendeur voorzien van panelen met jachtmotieven in gegraveerd glas.

IJzeren toegangshek van villatuin aan twee vierkante hekpijlers in decoratief metselwerk van witte en rode bakstenen, hardstenen sokkel en met dito dekplaat bekroond door een bolvormig ornament.

Achterin gelegen koetshuis nabij de dienstingang van de villa: voormalige stallingen met wagenhuis (nu garage). Bakstenen gebouw met hardstenen diamantkoppen in de bogen van de muuropeningen.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena