Tuinwijkje van zestien bejaardenwoningen

Tekst van Sociale woonwijk met bejaardenhof Begijnendreef (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125428)

Tuinwijkje van zestien bejaardenwoningen, rond een halfrond plein, gebouwd circa 1950 naar ontwerp van F. Peeters in opdracht van de Turnhoutse Maatschappij voor Huisvesting op grond van de voormalige begijnhoeve, te bereiken vanuit de nog bestaande (ten zuiden) zijingang van het begijnhof.

Eenvoudige woningen van één bouwlaag onder afgewolfd, doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), per twee of vier gegroepeerd, met omhaagd voortuintje. Afwisseling door twee types van woningen met verschillende gevelindeling en grondplan: dubbelhuisjes van drie traveeën en enkelhuisjes van twee traveeën met zijgevel als voorgevel.

Witgeschilderde, bakstenen lijstgevels. Rechthoekige, beluikte vensters met bewaard houtwerk en arduinen dorpel. Gedrukte keperboogvormige houten deuren, bij enkelhuisjes met bakstenen omlijsting in uitgespaarde, segmentbogige inkompartij, bij dubbelhuisjes bekroond door arduinen waterlijst met sleutel.

• DE KOK H. 1980: Gids voor het oude Turnhout en omgeving, 2 delen, Antwerpen-Amsterdam, 1980, 70.
  • S.N. 1960: Duizendste woning. Maatschappij voor de huisvesting Turnhout, brochure, passim.