Sluis- en stuwenstelsel

Tussen de Molenstraat en de Sasweg bevindt zich een uniek sluis- en stuwenstelsel van de kanalisatie van de Dender. In het midden van de rivier, tussen twee eilandjes, opmerkelijke overdekte balkenstuw onder bakstenen gebouwtje op zandstenen basis, afgedekt met tentdak (leien). De stroomafwaartse gevel is nog origineel, doch stroomopwaarts werd hij recent vernieuwd met storende machinesteen. Binnenin, mechanisme voor ophalen der balken, uit de tweede helft van de 18de eeuw (circa 1760?). Tussen eilandje en linkeroever: handbediende scheepssluis uit midden 19de eeuw, met bakstenen sluiswanden, afgedekt met natuursteen; houten sluisdeuren (stroomafwaarts vernieuwd 22 november 1969). Op eilandje bakstenen sluiswachtershuisje.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle