Tekst van Woning Leon Famelaer-Kerckaert (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85118)

Burgerhuis in art-nouveaustijl. In 1905 op de plaats van oudere bebouwing opgetrokken als woning en magazijn voor bouwondernemer Leon Famelaer-Kerckaert (zie gesigneerd bouwplan van 1 september 1904). Het huis was één van de belangrijkste realisaties uit het vroege oeuvre van architect Geo Henderick, die de ontwerpen voor de woning exposeerde op de IIIde tentoonstelling van de "Association Artistique" in de aula van de rijksuniversiteit Gent (1905). In 1957 werd het huis in twee wooneenheden gesplitst waarbij de koetspoort werd vervangen door een venster en het venster links daarvan door een deur.

Woning van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in kunstleien. Gevelparement van witgeglazuurde bakstenen afgewisseld met groen- en roodgeglazuurde bakstenen voor de banden en de ontlastingsbogen boven de getoogde muuropeningen. Gebruik van natuursteen onder meer voor de doorgetrokken lekdrempel in de eerste bouwlaag, de cordonlijst boven het gelijkvloers en de neuten, hoek-, aanzet- en sluitstenen rond de muuropeningen. Dorpels met gebogen front op consoles in de tweede bouwlaag. Plint uit blauwe hardsteen en grote okerbruine grèsblokken. Hoger opgetrokken licht vooruitspringende rechter travee, boven de cordonlijst gevat tussen lisenen, en oplopend in een parabolische topgevel bekroond door obeliskvormig topstuk geflankeerd door gestileerde natuurstenen vogelmotieven. Risaliet gekenmerkt door deurvenster met ijzeren hek in de tweede bouwlaag en bekronend spitsbogig zoldervenster. Nieuwe lijst in kunststof ter vervanging van houten kroonlijst op uitgelengde modillons, geflankeerd door gestileerde figuren die ook de rechter travee sieren. Tweede travee gemarkeerd door een houten loggia op natuurstenen consoles in de tweede bouwlaag. Het hoofdgestel en de borstwering van het zoldervenster zijn opgesmukt door vier tegeltableaus met afbeelding van pauwen en bloemen. Gedeeltelijk bewaard houtwerk met roedeverdeling, gedeeltelijk ingevuld met gekleurd glas. Deur met getoogd bovenlicht voorzien van siersmeedwerk. Voetschraper rechts van de deur.

Gecementeerde achtergevel met schijnvoegen. Haaks op de straat gebouwd bakstenen koetshuis onder zadeldak (golfplaten). Deels bewaarde houten poort in voorpuntgevel; houten geveltop met zolderluik.

Bewaarde interieurelementen, onder meer cementtegelvloeren, marmeren haarden, plafonds voorzien van lijstwerk en rozetten, houten trap met marmeren aanzettrede, sluitwerk van ramen en bad op poten.

• Bouwplan in privébezit.
  • BAECK M. & VERBRUGGE B. 1996: De Belgische Art Nouveau en Art Deco wandtegels 1880-1940, Brussel, 106.
  • S.N. 1984: Geo Henderick 1879-1957, Gent, 37-38.
  • VERPLANCKE D. 1992: Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 173-181.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena