Twee bunkers

Twee bunkers (AV13 en D19), onderdeel van verdedigingslinie Bruggenhoofd Gent.

Vooruitgeschoven bunkers op de voorlinie tussen de spoorweg en de steenweg Aalst-Gent, onderdeel van de bunkergordel "Bruggenhoofd Gent" of TPG (Tête de Pont de Gand) vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep over 20 gemeenten van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 kilometer. Ze was voltooid eind 1935.

Eerste bunker (bunkernummer AV13) gelegen aan een veldweg langs de spoorwegberm achter nummer 76. Betonnen constructie, oorspronkelijk omgeven door een baksteenparement, aan het schietgat gericht op de kerk van Kwatrecht gedeeltelijk gecementeerd met imitatie baksteenmotief en voorzien van een koepel. Deze bunker was gecamoufleerd als stal. Rest van de originele baksteencamouflage enkel bewaard op de uitstekende neus links ter bescherming van het schietgat. De bunker omvat twee kamers en een sas en twee schietgaten, één in de richting van de veldweg en één in de richting van de kerk. Dit laatste is zwaar beschadigd door projectielinslagen. Elke kamer was voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.

De tweede bunker langs de veldweg aan de spoorwegberm (bunkernummer D19), nabij de gemeentegrens met Melle, is een steunliniebunker langs de spoorlijn Brussel-Oostende en was aanvankelijk gecamoufleerd als spoorweggebouwtje. De betonconstructie bezit nog meerdere resten van de baksteencamouflage en sporen van een vals raam tussen de schietgaten. Oorspronkelijk was hij voorzien van een schilddak met rode pannen. De bunker omvat eveneens twee kamers en een sas. Elke kamer was voorzien voor het opstellen van een mitrailleur. Eén schietgat is gericht op de spoorlijn richting Brussel, het andere richting huidige autosnelweg.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena