Onze-Lieve- Vrouw van de Rozenkranskapel

Tekst van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel met linde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84841)

Oude wegkapel ingeplant op de noordwestelijke pleinhoek met naar het westen gerichte voorgevel uitziend op de Hebbestraat. De kapel is al weergegeven in het landboek van Moerzeke van 1772-1782 en is er vermeld als "cappelleken aen Roggeman", naar de nabij gelegen Roggeman polder. In de litteratuur ook vermeld als molenkapel, verwijzend naar de nu verdwenen windmolen die hier vlakbij op een aanvankelijk groter plein stond opgesteld (zie straatnota en Molenstraat nummer 17). De kapel zou tijdens de Franse Revolutie vernield zijn en nadien heropgebouwd.

Bakstenen wegkapel op rechthoekig grondplan met driezijdige sluiting onder een zadeldak (leien). Witgeschilderde bepleisterde gevels met resten van vroegere beraping en op gepikte plint. Voorpuntgevel met portiek geopend door een brede rondboogvormige doorgang in een zwart geschilderde omlijsting, geflankeerd door vlakke pilasters. Geveltop opgevat als driehoekig fronton rustend op de pilasters en bekroond met ijzeren kruis. Boven de toegang: ijzeren banderol met geschilderd opschrift "O.L.V. van de Rozenkrans b.v.o". De bidruimte is afgesloten door een blauw geschilderde rechthoekige vleugeldeur aan hengsels en onder houten latei. Deurlichten met tralies en balusters. In beide zijgevels, een ovale oculus. Binnenin het portaal is aan weerszij een ovale nis aanwezig.

Interieur. Bepleisterde en gewitte wanden en keperboogvormige overwelving. Gemetste altaartafel met bepleisterd altaarfront en getrapt houten opzetstuk. Classicistische houten altaarportiek, geschilderd in blauw en wit/grijs gemarmerd. Bekroning voorzien van duif op wolk met stralenkrans. In het rondboogvormige middenpaneel een sterk vervaagde schildering op doek met aan weerszij twee reeksen van ronde omlijste tafereeltjes boven elkaar en een bekronende voorstelling bovenaan (evenmin herkenbaar). Twee zijpanelen met jonger schilderij op doek: linker met voorstelling van de geknielde Heilige Dominicus die de rozenkrans ontvangt, rechts van een kluizenaar met rozenkrans. Gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (beschadigd).

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • VAN BOSSCHE A. 2002: Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 15.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena