Pius X-domein met grafkapel priester Poppe

Tekst van Pius X-domein met grafkapel priester Poppe (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84830)

De Priester Poppekapel staat in een bebost domein, bijgenaamd Pius X-domein, dat in 1954 werd afgesplitst van het park van het voormalige kasteel van Moerzeke.

Priester Edward Poppe (1890-1924), rector van het klooster van Moerzeke van 1918 tot 1922, en bezieler van de Eucharistische Kruistocht, werd op 3 oktober 1999 in Rome zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. De grafkapel werd gebouwd door architect Jozef Lantsoght uit Brugge in opdracht van het Priester Edward Poppe-comité. Met de bouw van de kapel werd begonnen op 23 oktober 1960 (zie herinneringssteen in buitengevel) en op 10 september 1961 werd de kapel ingezegend. In de kapel werden op 9 september 1962 de stoffelijke resten van de priester overgebracht van het kerkhof achter de Sint-Martinuskerk en hier herbegraven. De kapel werd in 1999 gerenoveerd naar aanleiding van de zaligverklaring van de priester.

Moderne kapel opgetrokken van beton met een parement van witgeschilderde baksteen. De symmetrisch aangelegde constructie bevat een hoofdbouw op een ruitvormige plattegrond onder een sterk doorbuigend betondak met een hoge hoek aan de oostzijde verder doorgetrokken in een slanke open klokkentoren, geflankeerd door kleinere bijgebouwen onder platte daken. Natuurstenen buitenaltaar voor diensten in open lucht midden voor de kapel op een breed polygonaal verhoog met trappen tussen de muren van beide omsloten voorpleintjes. Het decoratieve effect van de veelkleurige glas-in-loodramen en smalle lichtstroken in diverse geometrische formaten verlenen het gevelbeeld een sterke plasticiteit.

Binnenin wordt de grote, sober aangeklede vierkante ruimte met witgepleisterde wanden, gemarkeerd door het laag afhellend en doorbuigende dak en de bijzondere lichtinval door de kleurige glas-in-loodramen met een sfeervolle uitstraling. De glasramen zijn van kunstglazenier Maurits Nevens; links en rechts van het altaar, worden de Eucharistische en Verlossingsmotieven voorgesteld, naast het Mariabeeld in de tegenovergestelde lagere hoek komen er twee kleinere glasramen voor met een lelie- en roossymbool van Onze-Lieve-Vrouw.

Het stenen altaar is geplaatst in de oosthoek, los ervan tegen de wand is een koperen tabernakel geplaatst versierd met Eucharistisch symbool. Achteraan staat een levensgroot Mariabeeld in witte natuursteen gebeeldhouwd door Maurice Wittouck (Lovendegem). Naast de kapel is er nog een aparte biechtruimte met altaar toegewijd aan de Heilige Pastoor van Ars, een moderne houten biechtstoel en tegen de wand achter het altaar een mozaïektafereel met onder andere voorstelling van de Heilige Pius X door de kunstenaar H. Van de Perre uit Sint-Amandsberg. Bronzen staties van "De kruisweg van de eenzaamheid" (2003-2004) van beeldhouwer Roger Van Kerschaver (Hamme), hier geplaatst in 2006.

• DE WOLF K. 2007: Beeldhouwer Roger Van Kerschaver en priesterdichter Manu Verhulst 'Mijn kunst maakt lijden voelbaar', Tertio 403, 16.
  • E.L.H. 1964: Mausolée en mémoire d’Edouard Poppe. Architecte: Joseph Lantsoght, La Maison 20.10, 312
  • GEYBELS H. 2006: Kapellen in Vlaanderen. Vergeten verleden, Leuven, 230-231.
  • S.N. s.d.: Pius X-kapel, grafkapel priester Poppe, brochure.