Sint-Annakapel

Tekst van Sint-Annakapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84726)

Omgeven door een pad en platanen en ingeplant binnen een ruim grasperk midden op het plein. Voor de ingang bevindt zich een bankje met op de zitting een opschrift in reliëf: "H. Moeder Anna bvo".

Historiek

De Sint-Annakapel werd gebouwd in 1910 ter vervanging van de oudere Vennekapel, opgetekend in "Ommelooper en Terrier ofte Land en Caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 en aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Volgens lokale overlevering zou de kapel in oorsprong minstens tot de 16de eeuw opklimmen. De Vennekapel of vroegere Sint-Annakapel bevond zich meer zuidwaarts op de hoek van de toenmalige dreef ter hoogte van de Alfons De Grauwelaan. De bouw van de huidige kapel iets verderop gebeurde gelijktijdig met de uitbreiding en vernieuwing van de parochiekerk van Berlare volgens de plannen van architect Henri Valcke uit Ledeberg. Of architect Valcke ook het ontwerp maakte voor de Sint-Annakapel is niet bekend. Bij de bouw van de Sint-Annakapel zou onder meer recuperatiemateriaal van de oude kerk gebruikt zijn.

Beschrijving

Wegkapel in neogotische stijl met driezijdige koorsluiting onder een zadeldak (kunstleien). Opgetrokken van baksteen in combinatie met blauwe hardsteen voor deur- en vensterdorpels, hoekstenen en kraagstenen.

De voorpuntgevel op schouderstukken, gedateerd 1910 in een arduinen steen boven de deur, is bekroond door een sierlijk smeedijzeren kruis. De geveltop wordt geaccentueerd door een opklimmende bogenfries rustend op arduinen kraagsteentjes. De spitsboogdeur wordt voorafgegaan door een hardstenen trede. De huidige houten toegangsdeur in afzelia vervangt de aanvankelijke neogotische ijzeren kapeldeur, afkomstig van de grafkapel van de familie de Lichtervelde. Deze grafkapel van 1859 op het oude kerkhof ten zuiden van de kerk werd gesloopt naar aanleiding van de uitbreiding van de kerk. Voorheen was de Sint-Annakapel omheind door laag ijzeren hekwerk eveneens afkomstig van voornoemde grafkapel (verwijderd sinds 1970). De zijgevels van de Sint-Annakapel worden geritmeerd door een spitsboogarcade met smalle spitsboogvenstertjes op arduinen dorpels. Blinde koorafsluiting met steunberen.

Interieur

Het interieur van de kapel is bepleisterd en wit geschilderd, overwelfd door een tongewelf. Veelkleurige tapijttegelvloer in neogotische stijl met gestileerde florale motieven in blauw, wit en beige. Altaar met gepolychromeerd eikenhouten beeld van Sint-Anna-ten-Drieën, vermoedelijk uit de eerste helft van de 16de eeuw, hersteld door het atelier Bressers (Gent) in 1931. Altaar bedekt met een rode fluwelen doek, banderol met het opschrift “Heilige moeder Anna bescherm en help ons”. Twee plaasteren beeldconsoles met engelen, waarop een plaasteren buste van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en een gepolychromeerd beeld van de Heilige Catharina. Voorts een gepolychromeerd plaasteren beeld van het Heilig Hart van Jezus en Kindje Jezus van Praag van biscuit.

  • VAN DEN BORRE H., Een historische situering van de beeldengroep Sint-Anna-Ten-Drieën van Berlare, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, VII, 1, 1989, p. 24-26.
  • VAN DEN BREEN E., Geschiedenis van de kerk van Berlare, Ronse, 1980, p. 127.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 128-133.
  • VENNEMAN R., ROELS T., 75 jaar Sinte Annakapel, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, III, 2, 1985, p. 28-34.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Annakapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/84726 (geraadpleegd op ).