Directeurswoning en burgemeestershuis

Tekst van Directeur- en burgemeesterswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84697)

Voormalige fabrieksdirecteurswoning en burgemeestershuis Van Den Berghe, nu woning Van Sande. Burgerhuis met ruime omringende tuin, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1904 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe. Gelegen naast de door zijn vader Jan-Baptist Van Den Berghe opgerichte spinbaan (nummer 11) en schuin tegenover de nu verdwenen spinnerij Gustaaf Van Den Berghe (nummer 10). Gustaaf Van Den Berghe was van 1906 tot 1931 burgemeester van Berlare. Na zijn overlijden werd het huis bewoond door zijn dochter Esther, gehuwd met Alfred Janssens die zijn schoonvader opvolgde in de fabriek en als burgemeester (1932-1947). Huidige eigenaar J. W. Van Sande nam eveneens het ambt waar van burgemeester van Berlare (1977-2006).

Brede voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op laag gemetst muurtje van bak- en hardsteen; axiaal tegenover de woning onderbroken door voetgangershek met decoratieve slotplaat en eindigend bij gemetste hekpijlers, rechts naast oprit met aansluitende tuinmuur in verzorgd metselwerk met spaarvelden. Stijlvol dubbelhuis met symmetrische opstand, twee bouwlagen tellend van vijf traveeën, onder afgewolfd zadeldak (leien) met 4 zijdelings geplaatste schoorstenen. Bak- en hardstenen voorgevel in eclectische stijl verlevendigd door licht- en donkergrijze baksteen aangewend in banden en bogen. Lijstgevel op hardstenen plint in breuksteenverband en met horizontaliserende kordonlijsten. Vensters met hardstenen lateien, op de begane grond met schuiframen, op de bovenverdieping met door siermotieven geaccentueerde boogvelden. Polychrome tegelfriezen in de verdiepte panelen van de borstwering. Benadrukt centraal deurrisaliet verhoogd met een deels getrapt dakvenster op schouderstukken en eindigend op tuitvormige top met bekroning. Rechthoekige voordeur in een geprofileerde hardstenen omlijsting; decoratief open gewerkte ijzeren deur uit het Interbellum voorzien van beglazing in gestructureerd glas.

Soberder uitgewerkte achter- en zijgevels met toepassing van onder meer parallelle zwarte bakstenen banden. Linker zijgevel met midden een rechthoekige uitbouw van het trappenhuis, geflankeerd door licht uitspringende rookkanalen. Schrijnwerk van achtergevel vervangen door kunststof met houtimitatie.

Ter vervanging van de in de jaren 1920 aan de achterzijde uitgebouwde keuken, werd in 1978 een lage nieuwbouw gerealiseerd naar ontwerp van architect Monique Stoop (Gent). Strakke hedendaagse constructie onder plat dak in beton- en glasbouw, met doorzicht naar de tuin.

Interieur met behouden indeling. Twee opmerkelijke salons in neoclassicistische stijl voorzien van witte marmeren schouwmantel met bijhorend uitschuifkacheltje, haardscherm, schouwspiegel en een schildering op doek; opvallend rijke decoratieve polychromie zowel op de dubbele deuren, de geornamenteerde plafonds als op de wanden met imitatielambrisering. Voorste salon met muurschilderingen voorzien van romantische pastorale taferelen, in de achterliggende salon met vogels, bloemen en landschappen als onderwerp. Naar verluidt zouden de verdwenen muurschilderingen in een tweede voorkamer (bureau) de signatuur vertoond hebben van decorateur Aloïs De Lange (Zele).

Tuin in landschappelijke stijl met lichte verhevenheden, omlopend tuinpad. Diverse tuinfolies in cementrustiek met imitatieboomstammen zoals een volière op T-vormige plattegrond (nu fazantenhok), een boogbrugje over de tuinvijver. Eenvoudig vrijstaand landelijk bijgebouw in gewitte baksteenbouw onder pannen zadeldak, naar verluidt teruggaand op de voormalige hovenierswoning.

• Architectuur in de provincie. Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 1993, p. 155.
  • DE SCHRYVER L., Gemeentepolitiek tussen 1830 en 1940. Kwantitatieve analyse van een drietal gemeenten: Berlare, Overmere en Uitbergen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997, p. 143-144, 153.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 104-111.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena