De Holsteen

"De Holsteen", verzamelnaam voor een zevental grote stenen, ter plaatste ontstaan uit zand (door oplossen en terug neerslaan van kiezelzuur) dat door de zee tijdens het mioceen werd afgezet. In het neolithicum (3000-1500 voor Christus) werden ze gebruikt om stenen gerief en wapens op de polijsten.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda