Onze-Lieve-Hereboom

Onze-Lieve-Hereboom, bij de kruising van de Vinckenroye- en de Onze-Lieve-Hereboomstraat en aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), zomereik (Quercus Robur), die volgens overlevering circa 800 geplant werd. Plank met geschilderde inscriptie: JEZUS ZEGEN ONZE VELDEN. Door diverse stormen thans gereduceerd tot een gedeelte van de schors en één enkele tak.

• BALDEWYNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon. Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, (Borgloon), 1994 p. 46-(47).
  • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 10-11.
  • CHALON J., 1134 arbres remarquables de la Belgique, Namen, s.a., p. 401-404.
  • DIRIKEN P., Het Kortessems landschap in geografisch-historisch perspektief, (Goenkontakt, 10, 1984, p. 179.
  • F.C., L'arbre du bon Dieu, à Cortessem, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 5, 1861, p. 379-385).
  • FRERE J., In de Zuid-Limburgsche Kempen. Onze-Lieve-Heereboom te Kortessem, (Maandelijksch Bulletijn der Vereeniging tot Behoud van Natuur- en Stedenschoon, 4, 1925, p. 1O1-103).
  • GILISSEN J., Kortessem ..., Zaltbommel, 1981, prentkaart op kaft en nummer 13.
  • GILISSEN J., Kortessem..., 2, Zaltbommel, 1994, prentkaart 38.
  • HERMANS E., Limburg. Iconografie. Prenten gedrukt vóór 1900, (Hasselt), s.a., p. 70, afbeelding 169.
  • ROEBBEN J., Kortessem...,., p. 193-199, figuren 74-75.
  • ROEBBEN J., Kapellen ...,., p. 18-19.