Romp van de Doginnemolen

Molenromp van de zogenaamde Doginnemolen, wat achterin gelegen op een voormalig molenaarshof en heden in gebruik als garage.

Stenen korenwindmolen type grondzeiler gebouwd vóór 1834. Volgens nieuwe plaat in de bakstenen hekpijler, molen van "1825". Doginnemolen confer kadastergegevens oorspronkelijk uitgebaat door molenaar Van Crombrugge Jacobus, vervolgens door de families De Groote en na 1882 door de families Van Hecke-Thierens en Van Driessche-Thierens. Deze laatste verkochten de molen in 1909 aan Quintelier-Boeykens. In 1921-1922 werd de molen gedeeltelijk afgebroken en verbouwd tot stalling annex berging.

Aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk. Fragmentair bewaard bijhorend voormalig molenaarshuis vooraan rechts en haaks op de straat, in renovatie.

• COENE F. 2000: De "Rosseelsmolen"is niet meer!, Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek 31, 106, 123-127.
  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 1960, derde band, XIV, Gent, 178.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena