Sint-Jozefkapel

Een weinig achterin gelegen vrijstaande wegkapel omgeven door bomen en door een lage buxushaag van de straat gescheiden. Kapel in art-decostijl naar een ontwerp van architect Adrien Bressers (Gent) gebouwd in 1933, op kosten van het echtpaar brouwer Louis en Alice Steeman-Baeten (Burg. de Lausnaystraat nummer 56). Kapel ingewijd op 27 februari 1934.

Kapel op rechthoekig grondplan met vlakke sluiting, onder een steil zadeldak met rode leipannen. Opmerkelijk metselwerk met blokverband van uitsluitend strekken recht boven elkaar. Om de stabiliteit van het gebouw te verzekeren werd in elke laag een ijzeren staaf ingewerkt. Scherpe voorpuntgevel met dieperliggende lintvoegen en geel geschilderde stootvoegen; in de topgevel een zwart afgelijnd rood kruis. Verdiepte rechthoekige vleugeldeur tussen afgerond metselwerk en voorafgegaan door een gebogen trap. Deur met fraai houtwerk en gekleurd glas in lood met geometrisch motief in de deurlichten. Erboven een smal venster met afzaat en bovenaan getrapt, voorzien van glasraam met gestileerde voorstelling van de Heilige Jozef. Beide zijgevels onder houten kroonlijst op klossen, voorzien van drieledig liggend venster voorzien van gekleurd glas in lood met geometrisch patroon. Blinde achtergevel. Voorheen geflankeerd door een lage zijdelingse afsluiting van de voortuin met bakstenen metselwerk en buisleuningen (verdwenen).

Interieur

Het interieur vertoont bepleisterde wanden versierd met imitatie lambrisering van polychrome sjabloonschilderingen op aflijnende fries met opschrift: "H Jozef patroon van België red en bescherm ons" en "Heilige Jozef wij nemen onzen toevlucht tot U". Bepleisterd en geschilderd spitsboogvormig gewelf. Veelkleurige tegelvloer met patroon in art-decostijl. Op de rechter zijwand gedenksteen met opschrift "+1933/ Gifte Door Mr en Mw/ Louis Steeman Baeten/ Overmeire/ Bouwmeester/ Adrien Bressers/ Gent". Altaartafel van kalkzandsteen, front met opschrift "Ite Ad Joseph" en "Sancte/ Joseph/ O.P.N.". Erboven een gepolychromeerd beeld van de Heilige Jozef met het Kind op wandconsole. Oorspronkelijk geflankeerd door de beelden van de Heilige Gerardus en de Heilige Cornelis, geleverd door het Huis Bressers (zie opschriften op de nog aanwezige sokkels).

• Documentatiecentrum Heemkundige Kring Overmere, Kapellen.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 81.
  • DE WILDE E.I., Architect Adrien Frans Bressers (1897-1986), Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 2, 2000, p. 66.
  • PIETERS M., Wedervaren van een bedehuis. Sint-Jozefskapelleke in de Schoolstraat vereenzaamd, Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 2, 2000, p. 58-65.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena