Suikerraffinaderij

Hoek Van Craesbeeck-Willem Lepelstraat. Voormalig bedrijfsgebouw, volgens naambordje Suikerraffinaderij N.V. Peten & Co (S.V. Candico), circa 1910-20.

Imposant gebouw van respectievelijk tien traveeën + afgeschuinde hoek + zeven traveeën en vier à vijf bouwlagen onder pseudo-mansardedak met plat bovendeel in beton en met bitumebekleding. Dakkapellen in beton. Op het dak betonnen watertank op open betonnen staketsel; tank doorboord door korte ronde, aan top uitkragende fabrieksschouw. Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin met segmentbogige en rechthoekige muuropeningen.

Interieur uitgevoerd in zware betonconstructie (Hennebique-systeem?), met vlakke betonvloeren, op betonbalken, gedragen door betonnen kolommen en door de bakstenen buitenmuren; scheimuren in baksteenmetselwerk. Alhoewel het interieur niet kon bezocht worden, lijkt een groot deel der vroegere technische installatie nog bewaard.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine