Hoeve Lindenhof

Voorheen een belangrijke, gesloten hoeve, als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777), en de Atlas van de Buurtwegen (1844). Vanaf de 17de eeuw in het bezit van de familie Gheysens of Ghysens, waarvan een lid op een grafkruis in het oude kerkhof in 1682 vermeld wordt als "capiteyn van Schalckhoven"; midden 19de eeuw gaat het goed door huwelijk over naar de familie Réard.

Het gebouw ligt vlak naast het oude, ommuurde kerkhof (in de Schalkhovenstraat), waarbinnen zich tot de Tweede Wereldoorlog resten bevonden van de oude kerk. De plaats staat op het kadaster nog steeds aangeduid als "Kerkveld".

Van de gebouwen bleef alleen de noordoostelijke woonhuisvleugel bewaard, waarvan de kern opklimt tot de 17de eeuw, confer de S-vormige muurankers en het ontlastingssysteem van de voormalige kruiskozijnen; aangepast circa 1750-1775 in classicistische stijl (benedenvensters); het huidige uitzicht dateert van 1901, toen de dienstgebouwen verdwenen, het huidige koetshuis werd gebouwd evenals de bovenverdieping van het woonhuis. Uit deze periode dateert waarschijnlijk eveneens de aanleg van de fraaie tuin met enkele monumentale linden.

Witgekalkt bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen. Gesmeed ijzeren muurankers, S-vormig en met krullen, hergebruikt in de bovenverdieping. De middentravee is voorzien van een puntgevelvormige verhoging. De benedenvensters dateren uit het derde kwart van de 18de eeuw: getoogd in een vlakke kalkstenen omlijsting met sluitsteen. In deze bouwlaag bleef ook het ontlastingssysteem bewaard van een 17de-eeuws kruiskozijn: twee rollagen en een platte laag boven een dubbel ontlastingboogje van een rollaag. De 20ste-eeuwse vensters der bovenverdieping zijn getoogd, met hardstenen afwerking. In een latere periode werd de middentravee op de benedenverdieping van een sterk uitspringende erker voorzien.

Ten noorden bevindt zich een koetshuis in dezelfde stijl als de bovenverdieping van het woonhuis, voorzien van twee getoogde poorten waarboven twee dakvensters in puntvormige gevelverhogingen.

• Inlichtingen mondeling meegedeeld door mevrouw REARD.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda