Sint-Janshuismolen

Zogenaamde "Sint-Janshuismolen" of "Schellemolen". Jaartal "1770" op een ijzerbalk. Gebouwd in opdracht van de bakkers die in 1769 de berg gekocht hadden waarop de in 1744 omgewaaide Sint-Janshuismolen had gestaan. In bedrijf tot 1914, en opnieuw vanaf 1964. In 1990 werden de kruiklossen en de halslager (staak) hersteld. Ook de kuippalen werden vervangen en de molenzeilen vernieuwd. In 1991 is het timmerwerk behandeld met carbolineum en de wieken werden met een rode en blauwe kleur verfraaid. De koppen van de kruisplaten werden met een beplanking van cederhout afgedekt. In 1992 werden de daklijsten en de hoekverbindingen hersteld in combinatie met de ambachtelijke restauratie van het houtwerk. Vernieuwen van beplanking in 1998 en onderhoudswerken in 2001.

Standaardmolen op vier teerlingen, op een berg. Teerlingen, van baksteen en Brabantse steen. Verticale beschieting op voor- en zijkanten; eiken "leien" of "geschubde" houten beschieting aan de windweeg en op de kap. Gebroken kap. Nieuwe roeden van 1968. Op de maalzolder talrijke namen en jaartallen waarvan de oudste zijn "FSK/ 1788", "A. ROOSE/ 1790", "FRANS/ VERRIEST/ 1805", "J.V./ 1809".

Interieur. Maalzolder met ijzeren steenbalk. Steenzolder: twee maalstenen. Houten hoepelvang met ijzeren hand.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia