Bonne Chieremolen

Tekst van Windmolen Bonne Chiere (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83160)

Zogenaamde "Bonne Chieremolen". Molen afkomstig van Olsene en in 1911 heropgebouwd in plaats van de in 1903 omgewaaide molen. Nieuwe roeden van 1968. In 1992 kopiëren van de versierde borstnaald van de windweeg. Restauratiewerken in 1997. Maalvaardige standaardmolen op vier teerlingen en een berg. Verticale beschieting op de voor- en zijkanten; leien tegen de windweeg en op de kap. Gebroken kap met geprofileerde windveren en tussenbalk.

Interieur. Drie zolders met name de steenzolder waar de maalstoelen liggen, de maalzolder waar het meel wordt opgevangen en de onderste zolder die gebruikt wordt om zakken te stapelen.


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Windmolen Bonne Chiere [online], https://id.erfgoed.net/teksten/83160 (geraadpleegd op ).