Pastorie Sint-Pieter in bandenparochie

Tekst van Pastorie Sint-Pieter in bandenparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8293)

Pastorie met ommuurde voortuin en overluifelde inrijpoort op geblokte bakstenen pijlers. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder recent vernieuwd zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met klokkenruiter, van 1777 met 19de-eeuwse aanpassingen. Geprofileerde consooltjes links en rechts wijzen op de aanzet van de vroegere bedaking met steilere helling. Beschilderd gebouw van baksteen op gecementeerde plint. Segmentboogvensters met arduinen lekdrempels. Beluikte benedenvensters. Segmentboogdeur in vlakke arduinen omlijsting; waaier boven houten geprofileerde tussendorpel. Kroonlijst op klossen. Achtergevel met zelfde ordonnantie. Segmentboogdeur in vlakke omlijsting van arduin met trapezoïdale sleutel en bekronende druiplijst. Fraaie waaier. Links en rechts, éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak.

• DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 10.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle