Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Tekst van Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82834)

Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk vijftien woonhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw.

"Kunstige Herstelling" van 1975-1981 naar ontwerp van architecten P. Cardinael en L. Laloo (Brugge): wegens slechte staat, afbraak van panden met behoud van voorgevels en verbouwing - toen als een soort van pilootproject - tot elf sociale woningen van verschillende grootte. Verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevels met ritmerend karakter door de afwisseling van de openingen onder meer typische blinde vensters boven de deuren. Vernieuwd schrijnwerk naar bestaand model. Opengewerkte achtergevels met hedendaagse vormgeving, uitziend op een kleine koer met dienstgebouwtje.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1364/1975, nummers 964 en 1798/1977.