Voormalige kraaminrichting en neus- oor- en keelkliniek

Tekst van Oogkliniek en neus-, oor- en keelkliniek met bijgebouwen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82415)

Oorspronkelijk vier woonhuizen uit uit het eerste kwart van de 16de eeuw. Begin 19de eeuw gebruikt door het hospitaal, heden ingenomen door het Museum voor Archeologie en enkele stadsdiensten. In 1913 worden, naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge), achter de 16de-eeuwse gevels nieuwe gebouwen opgericht, oude kern, zie gebinte. Breedhuizen van samen twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (daktegels). Verankerde bakstenen lijstgevels telkens onderbroken door dakvensters met tuitgevels. Laatgotische gevels gekarakteriseerd door voornamelijk getoogde Brugse travee type I met gerestaureerd boven de vernieuwde stenen kruiskozijnen glas-in-loodramen. Links tudorboogdeur en rechthoekige rechter deur, bolkozijnen als bovenlicht. Luikopeningen van de dakvensters gevat in tudorboognissen. Zijgevel: verankerde puntgevel met metselaarstekens van geglazuurde baksteen.

Rechts, lijst- en trapgevel, oorspronkelijk uit de 17de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1947 naar ontwerp van architect G. Van Houtryve (Brugge) sloopt de 17de-eeuwse panden en herbouwt de lijst- en trapgevel in neo-Brugse stijl geïnspireerd op naastliggende 16de-eeuwse gevels.

Gebouwen aan binnenplaatszijde. Voormalige oogkliniek. Aansluitend bij Mariastraat nummer 36: bakstenen complex met verschillende gebouwen rond enkele binnenplaatsen; neogotiek gecombineerd met neo-Renaissance-galerijen overdekt met kruisgewelven. Gebruik van verschillende Brugse travee-types, maaswerk in de boogvelden, verzorgd smeed- en gietijzer onder meer voor hekken, traliewerk, verluchtingsroosters.

Links: voormalige neus- oor- en keelkliniek. Bakstenen gebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw in historiserende stijl naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge).

Interieur. Salon op begane grond met witmarmeren schouw in Lodewijk XVI-stijl en op bovenverdieping faienceschouw in Lodewijk XVI-stijl van H. Pulinx Jr., afkomstig uit een herenhuis aan de Hoogstraat, schouwboezem met rococolijstwerk, eiken deur. Verder grotendeels binnenhuis van 1913: houten deuren, sommige met glas in lood, in geblokte zandstenen omlijsting, vensterluiken aan de straatzijde met verzorgd hang- en sluitwerk. Op de zolder aan de straatkant: 16de-eeuwse dakkap met hanenbalken en dubbele schaargebinten, telmerken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 384/1941.
  • ESTHER J. 1976: 800 jaar Sint-Janshospitaal deel I, 310-311.