Pastorie Sint-Martinusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie met Sint-Rochuskapel en tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8228)

Pastorie gelegen in een ommuurde tuin, inrijpoort met de jaartallen 1763 en 1938, verwijzen respectievelijk naar het bouwjaar en de jongste restauratie. De bakstenen tuinmuur aan de straatkant werd opgetrokken in 1904 bij een eerste restauratie onder leiding van architect Hendrik Geirnaert. Dubbelhuis met twee bouwlagen van zes traveeën onder afgesnuit zadeldak met klokkeruiter (nok parallel aan de straat, leien) daterend van 1763 met aanpassingen in 1904 en 1938, onder meer verhogen van de linker travee en aanpassing van de bedaking. Verankerd gebouw van baksteen op gecementeerde plint. Segmentboogvensters in gecementeerde rechthoekige omlijsting, lekdrempels van arduin. Schouderboogdeur ingeschreven in gecementeerde rechthoekige omlijsting met geblokte pilasters onder druiplijst; fraaie gietijzeren waaier. Rechts, éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak.

• STUYVER P., De parochie St.-Martinus te Erpe, 1969.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle