Klooster van de zusters redemptoristinnen

Tekst van Klooster van de zusters redemptoristinnen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82006)

1841: stichting van de orde en vestiging van de eerste aanhangsters aan de Goezeputstraat. 1842: aankoop van vijf vrijgekomen panden en een grote moestuin aan de Katelijnestraat. 1845: bouw van het klooster en de neogotische kerk naar ontwerp van broeder-architect René Duvivier (Pottes) van de orde van de redemptoristen van Sint-Truiden. Breedhuis van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1845. Huidige neoclassicistische lijstgevel van deels verankerde, gele baksteen op natuurstenen plint; de gevel is herbouwd in 1958 in "nieuwpoortse steen". Twee uiterste traveeën ingenomen door portiektravee met rondboogpoorten tussen pilasters onder een uitgewerkt entablement. Voorts rechthoekige openingen op arduinen doorgetrokken lekdrempels.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 105/1845, nr. 71/1858, nr. 738/1958.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen, 19de-eeuwse architectuur in de binnenstad, Brugge, 1990, nr. 8.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Via Europa, reisverhalen in steen, Brugge, 1999, p. 46-52.
  • RYCKAERT M., Historische Stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 193-195.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia