Kasteel Weyer

Tekst van Kasteel Weyer en herenboerenpark (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/817)

Herenhoeve van 1641, oorspronkelijk L-vormig, met losstaand dienstgebouw achteraan het erf, gelegen op een vierkant, omgracht perceel, en op deze wijze afgebeeld op de Ferrariskaart -met vermelding Château- en in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Het oorspronkelijk gedeelte van het huidige complex is de noordwestelijke poortvleugel en de haaks hierop aansluitende zuidwestvleugel. De huidige vrijwel gesloten vorm kreeg het geheel na toevoeging van de noordoost- en zuidoostvleugel in de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekig gekasseid erf. Van de omgrachting bleven resten bewaard in de tuin, achter het kasteel.

De noordwestvleugel omvat naast de inrijpoort ook het woonhuis (zuidgedeelte) en wat voorheen waarschijnlijk de stallen waren. Laatstgenoemd gedeelte werd in de tweede helft van de 19de eeuw tot woning omgebouwd en doet thans dienst als garage. De haakse vleugel bevat een gedeelte van het woonhuis.

Witgekalkte, bakstenen gebouwen onder zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen). Smeedijzeren muurankers met krullen (17de eeuw) in het oude gedeelte.

Het poortgebouw heeft een gecementeerde voorgevel en een mansardedak (leien); in de nok een smeedijzeren windvaan met tweekoppige adelaar. Rondboogpoort in een verdiepte, rechthoekige kalkstenen omlijsting met zware negblokken. Oorspronkelijk houtwerk. Boven de poort een gevelsteen met wapenschild, opschrift GRATA SIDERAGNATI en datering 1641. Erboven een rechthoekig venster in een vlakke, kalkstenen omlijsting uit het begin van de 19de eeuw. Aan erfzijde heeft de poort alleen de boog van natuursteen. Erboven een bolkozijn in vlakke kalkstenen omlijsting (eerste helft 18de eeuw).

Het woonhuis heeft rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal -een aanpassing uit de eerste helft van de 19de eeuw-, originele, rechthoekige, mergelstenen vensters onder de kroonlijst en recentere, getoogde vensters in gecementeerde omlijsting; in de achtergevel heeft de haakse vleugel getoogde, tweede helft 18de-eeuwse vensters in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting heeft het houtwerk met bovenlicht en houten roedeverdeling uit de eerste helft van de 19de eeuw.

De voormalige stalvleugel heeft rechthoekige, eind 19de-eeuwse vensters in de voorgevel, en recente muuropeningen in de erfzijdegevel. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel, voorzien van een rondboogpoort. De twee flankerende vleugels zijn voorzien van een beschilderde mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles, met een fries van cartouches, diamantkoppen en medaillons.

Tegenover de inrijpoort bevindt zich de huidige stalvleugel, uit het midden of de tweede helft van de 19de eeuw. De oudste muuropeningen zijn de rechthoekige, in vlakke, kalkstenen omlijsting, mogelijk van hergebruikt materiaal.

De dwarsschuur verbindt deze vleugel met de poortvleugel. Ze is voorzien van twee bakstenen rondboogpoorten (tweede helft 19de eeuw).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda