Hoeve en molen De Jonggezellenmolen van Yvegem

Tekst van De Jonggezellenmolen van Yvegem en hoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81535)

Hoeve met 19de-eeuws uitzicht samengesteld uit woonhuis met vernieuwd parement ten noorden, schuur ten westen en nutsgebouw met aansluitend molenromp ten zuiden.

Molen zogenaamd "De Jonggezellenmolen van Yvegem" opgebouwd in 1848 in opdracht van J. Derycke. Aanvankelijk opgericht als windmolen waaraan circa 1850 een oliepletterij wordt toegevoegd. In 1925 wordt de molen van zijn wieken ontdaan en omgevormd tot een elektrische maalderij. Thans niet meer in gebruik. Deels gecementeerde molenromp van rode baksteen getypeerd door boven elkaar gestelde ijzeren vensters onder strek.

• S.N. 1959: Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Sint-Andries, 631.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie