Langgestrekte hoeve

Tekst van Langgestrekte hoeve met parallel dienstgebouw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80808)

Ten zuidwesten door twee, eertijds drie linden beschaduwde, aan straatzijde en ten noorden van een meidoornhaag en voor het woonhuis van een gecementeerde stoep voorziene, alleenstaande langgestrekte hoeve zogenaamd Van Bollen op den berg, volgens mededeling van huidige eigenaar, met ordonnantie: woonhuis met dubbelhuisopstand-stal-dwarsschuur; zes traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat), van 1902, confer jaartalankers in de westelijke zijpuntgevel. Op de huidige kadasterkaart komt inderdaad het toponiem Op den Berg voor.

Verankerde baksteenbouw, bestaande uit een woonhuisvleugel op gecementeerde plint ten noorden en een parallel dienstgebouw ten zuiden, het gehele complex onder zadel- en lessenaarsdaken (mechanische pannen en golfplaten); grotendeels bewaard houtwerk. Woonhuis met aflijnende rechte muizentand. Beluikte, licht getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels. Verkleinde rechthoekige staldeur; schuifpoort. Gecementeerde, van imitatievoegen voorziene westelijke zijpuntgevel met rechthoekig keldergat en twee dito vensters in geveltop. Blinde oostelijke zijpuntgevel met later aangebouwde koeienstal; ten oosten hiervan, met meidoorn omhaagde plaats van voormalige boomgaard. Achtergevel met betralied rechthoekig keldergat waarboven opkamer, verkleind linkse venster en haakse stallen van circa 1970.

Interieur met goede kamer aan straatzijde en 'huus' rechts , waar de voordeur direct in uitgeeft. Bewaarde binnendeuren en bepleisterde moerbalken.

Ten zuiden, aan de overzijde van het deels gebetonneerde erf met veldstenen: parallelle varkensstallen, eertijds met ordonnantie: bakhuis-paardenstallen-kippenhok; staldeuren onder houten lateien; oostelijke zijpuntgevel met twee rechthoekige uilengaten. Ten oosten hiervan, mestvaalt. Achteraan het erf, recente, aangebouwde en losstaande dienstgebouwen van betonblokken, -platen en snelbouwsteen.

• Afdeling ROHM Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 2476.

Auteurs:  Pauwels, Dirk