Langgestrekte hoeve

Leegstaande langgestrekte hoeve, wat achterin gelegen, aan het einde van een met beuken- en ligustrumhaag omzoomd toegangspaadje, ten westen door vijf linden en een eik beschaduwd, aan straatzijde eveneens van een beukenhaag voorzien. Vóór het woonhuis, gecementeerde stoep en ronde dito waterput. Ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met enkelhuisopstand; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de of begin 20ste eeuw, daar niet aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Bepleisterd en beschilderd stijl- en regelwerk met grotendeels lemen vullingen op gepikte bakstenen stoel. Rechthoekige muuropeningen met grotendeels bewaard houtwerk, de vensters in de voorgevel waarschijnlijk later enigszins vergroot. De zuidelijke zijpuntgevel met latere aanbouw, confer bouwnaad achteraan, heden kippenhok, van snelbouw- en cementsteen onder lessenaarsdak (golfplaten). De noordelijke zijpuntgevel met luik in de geveltop. Achtergevel met drie vensters in houten kozijnen, het centrale van de opkamer boven een rechthoekig keldergat; dienstgedeelte van verankerde cementsteen met twee stalvensters met ijzeren roeden.

Interieur van woonhuis: huus links, waar de voordeur direct in uitgeeft, en goede kamer rechts; eertijds open schouw in huus, marmeren schouw in kamer; behouden cementtegelvloeren, binnendeuren, moer- en kinderbalken.

Ten noordoosten, losstaand, haaks, door een vlierstruik beschaduwd dienstgebouwtje, waarschijnlijk eertijds stal, deels van gelijkaardig vakwerk, deels versteend, onder dito zadeldak; twee bewaarde deuren; noordelijke aanbouw van cementsteen onder doorlopend dakschild, met aflijnende rechte muizentand en twee bewaarde staldeuren onder houten latei. Tussen hoeve en dienstgebouw in, tweede, later, cementstenen dienstgebouwtje, thans duivenhok, onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), met dito tand en rechthoekige muuropeningen.

• B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr. GB 9, afb.

Auteurs:  Pauwels, Dirk