Langgestrekte hoeve Donkxhof

Tekst van Langgestrekte hoeve Donkxhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80749)

Gelegen aan het einde van een op het erf uitlopende zandweg. Ten westen, vier oude linden. Ten noordoosten, een met haagbeuk omhaagde boomgaard. Ten noorden, een dito omhaagd koolzaadveld. Voor het woonhuis, gecementeerde stoep, kasseien en maaskeien. Langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis met enkelhuisopstand-stal-dwarsschuur; zes traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) is een ouder, noordoost-zuidwest georiënteerd, langgestrekt gebouw aangeduid. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt ongeveer op de plaats van de huidige hoeve, maar iets meer ten noorden, eveneens een oudere inplanting voor, bestaande uit het op de Ferrariskaart opgenomen element, alsook twee bijkomende losstaande langgestrekte elementen, het meest ten noorden gelegen haaks.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met imitatievoegen; grotendeels bewaard houtwerk. Aangepaste, waarschijnlijk verkleinde, rechthoekige vensters. Originele rechthoekige deur. Verkleinde staldeur en originele schuurpoort onder houten latei. Zijgevels met vlechtingen, de oostelijke met betralied rechthoekig keldergat en twee rechthoekige vensters onder houten lateien in geveltop, de westelijke blind. Achtergevel met eveneens rechthoekige muuropeningen en later aangebouwd stalletje onder lessenaarsdak (golfplaten).

Interieur van woonhuis met laterale gang rechts.

Aan de overzijde van het erf, ten noorden, later parallel dienstgebouw naar verluidt van 1933, ter vervanging van de oorspronkelijke lemen schuur, met ordonnantie: open schob-dwarsschuur-stallingen-waarschijnlijk bakhuis, onder zadeldak (mechanische pannen); verankerde cementsteenbouw met aflijnende overhoekse en rechte muizentanden en rechthoekige muuropeningen; blinde oostelijke zijpuntgevel; dito westelijke zijpuntgevel met aangebouwde open schob onder lessenaarsdak (dito pannen); achteraan, ten noorden: met gecementeerd bakstenen muurtje omgeven mestvaalt en ronde dito waterput. Ten oosten van de zandweg, twee losstaande haakse latere dienstgebouwtjes met rechthoekige muuopeningen, het eerste van met klimop begroeide betonblokken onder zadeldak (golfplaten), het tweede van cementsteen onder lessenaarsdak (golfplaten).

• B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr.GB 32, afb.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 58.

Auteurs:  Pauwels, Dirk