Langgestrekte hoeve

Aan straatzijde, meidoornhaag en tamme kastanjelaar. Vóór de hoeve, linde en ronde gecementeerde waterput. Vóór het woonhuis, gecementeerde stoep. Ten westen, een beuk en een tweede linde. Ordonnantie: paardenstal-dwarsschuur-koeienstal-woonhuis met dubbelhuisopstand; zeven traveeën en één bouwlaag onder verspringende zadeldaken, bij het woonhuis geknikt (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), volgens eigenaars van nummer 7 in 1870 opgetrokken en waarschijnlijk later van een geknikte bedaking voorzien. Mogelijk stond op deze plek het meest ten noorden gelegen element van de hoeve, Voortstraat nummer 7, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Voor- en achteraan met een rechte muizentand afgelijnde, verankerde baksteenbouw, deels op gecementeerde plint; grotendeels bewaard houtwerk. Beluikte rechthoekige muuropeningen op gecementeerde lekdrempels. Iets lager, van krulankers voorzien dienstgedeelte met staldeuren en schuurpoort onder houten en betonnen lateien. Blinde westelijke zijpuntgevel. Oostelijke zijgevel met getoogd keldergat, waarboven opkamer met betralied venster.

Interieur van woonhuis met bewaarde cementtegelvloeren, moer- en kinderbalken.

Achteraan, ten noorden, parallelle losstaande stallen onder dito zadeldak, met getoogde stalvensters met ijzeren roedeverdeling en rechthoekige staldeuren. Het geheel met originele en latere, deels dito afgelijnde aanbouwsels onder zadel- en lessenaarsdaken (mechanische pannen en golfplaten).

Ten westen van de hoeve, achteraan het erf, een viertal open schobben.

• B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr. PE1, afbn.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 33.

Auteurs:  Pauwels, Dirk