Casino van Houthalen

Casino, thans C(ultureel) C(entrum) Casino. Nadat de mijn van Beringen zijn werknemers een casino had bezorgd, kon ook Houthalen niet achterblijven en liet één van de meest moderne schouwburgen van deze periode bouwen. Modernistisch, naar het structuralisme neigend complex van 1952-53, naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel) met als architect-medewerker C. Brodzki.

Tot ver buiten de provinciegrenzen is dit casino bekend om zijn goede akoestiek en moderne apparatuur. Het complex biedt enerzijds onderdak aan een theater, waarvan de grote zaal plaats verschaft aan zeshonderd personen en anderzijds aan een balzaal op de tweede bouwlaag van de rechter vleugel, van 12 op 25 meter, die toegankelijk is via een aparte inkom en die in directe verbinding staat met het theater. Ontvangstruimten, vestiaires, bar en café vervolledigen het geheel. Opvallend is de sober en strakke vormgeving van de toneeltoren die als een silo in de tuinwijk oprijst.

Het gemeentebestuur heeft sedert 1989 conserverings- en transformatiewerken uitgevoerd. Een volledige vernieuwing van de dakbekleding in 1989, alsook de aanbreng van platen vooraan datzelfde jaar, en een ommanteling van de theatertoren in 2000 bleken noodzakelijk om de vochtinfiltratie te stoppen. De niet-gemetalliseerde ijzeren ramen en deuren met enkel glas werden vervangen hetzij door houten frames, hetzij door metalen platen. Het gebouw verloor hierdoor zijn helderheid. Wegens manifest gebrek aan vergaderlokalen en keuken verrees in 2000 tussen het balzaalgedeelte en het theatergebouw een nieuwbouw, naar ontwerp van architectenbureau De Gregorio & Partners (Hasselt).

De constructie bestaat uit een gewapend betonskelet, bekleed met gladde bakstenen in een heldere tint; gebruik van hardsteen voor lekdrempels, van beton voor luifels en sommige deuromlijstingen. Vernieuwde rechthoekige ramen en deuren. Platte bedaking, de toneeltoren onder een laag zadeldak. Aan de kant van de parking van betonklinkers aan straatzijde werden beide zalen sedert 1989 aangepast, namelijk van plaatwerk voorzien. Bar, café en balzaal hebben een gebogen natuurstenen voorgevel. Het analoog muurtje vooraan het casino sloot eertijds een doorgang en thans een recente aanbouw af.

Interieur van de inkomhal van het casino met ronde zuilen, bordestrappen met geprefabriceerde silexplaten en metalen leuningen, kleine muuropeningen in de voorgevel met lampen die zowel binnen als eertijds ook buiten voor licht zorgden, alsook decoratie bestaande uit donker hout en rode tegels van gebakken aarde. Op de inkomhal uitgevende toiletten en vestiaire. Parabolische theaterzaal met golvend plafond voor de akoestiek, vernieuwde stoelen, verbrede gangen en recent uit veiligheid geplaatste buisleuningen. Meest authentiek gebleven balzaal met originele lampen, toog, tegelvloer en ronde zuilen. Toneeltoren achteraan met originele laadbrug van beton met recente trap. Het huidige Cultureel Centrum omvat verder twee vergaderlokalen en een tentoonstellingsruimte.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nummer onbekend.
  • Aanvraag tot bescherming als monument van het gebouw "Casino Houthalen" (architect Isia Isgour), gelegen Varenstraat 22A, Houthalen-Helchteren, 2000.
  • Technische fiche Cultureel Centrum Casino, Houthalen-Helchteren, 1999.
  • DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 8.
  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 126.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Auteurs:  Pauwels, Dirk