Oorlogsmonument

Tekst van Monument ter herdenking van de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80345)

Monument opgericht in 1923, tevens ter nagedachtenis van politieke gevangenen, krijgsgevangenen, oorlogsslachtoffers en weggevoerden. Oorspronkelijk met vooraanzicht naar het zuiden georiƫnteerd, heden naar het noordwesten en meer ten oosten opgesteld. Eertijds vergezeld van een oudere dorpspomp, zie oude foto en prentkaart. Omgeven door zeszijdig bloemenperk met ijzeren omheining op laag breukstenen muurtje.

Vierzijdig hardstenen monument op geprofileerde basis. Centrale inscriptie: 1914 1918/ AAN ONZE/ HELDEN/ 1940 1945, waarboven bronzen palmtak. Achterzijde met inscriptie: PRO PATRIA, waarboven bronzen lauwerkrans. Bekronend bronzen beeld van Jules Vits (Melle 1868-1935), bestaande uit een neergezeten soldaat met geweer, een geknielde arbeider met hamer en een vrouwelijke gevleugelde figuur die de armen spreidt.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaarten op p. 41, 50 en foto p. 41.
  • PIRON P., 1999: De Belgische beeldende kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw, Brussel, 1543.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nummer 29, prentkaart nummer 35.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Pauwels, Dirk