Alleenstaande eclectische villa

Tekst van Alleenstaande eclectische villa (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80321)

Aan straatzijde van een bakstenen muur met pijlers, gecementeerde afwerking en ijzeren hekken voorziene, ten noorden en ten zuiden van het erf deels met een bakstenen muur omheinde, alleenstaande eclectische villa met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met vooraan twee klimmende dakkapellen, achteraan en opzij telkens één centraal dakkapelletje onder zadeldakje met smeedijzeren bekroning en bovenaan belvedère met sierlijke omlopende smeedijzeren leuning, in 1919-20 gebouwd, zie inscriptie: ANNO 1919 in boogvelden boven de twee linker benedenvensters.

Gelegen in een ruime Engelse landschapstuin, die bijna tot aan het kanaal Bocholt-Herentals loopt en onder meer een oude notelaar omvat, een iep, kerselaar, beuk en berk. Gedurende de mobilisatie van 1938-40 werd het bekronend balkon van de villa door het Belgische leger gebruikt als uitkijkpost.

Baksteenbouw op hardstenen plint; dito afwerking voor deklijsten, puilijst, doorlopende lekdrempels, tussendorpels en geprofileerde lateien, dito omlijstingen met beneden van een balustermotief met bekronende voluut voorziene aanzetstenen en sluitstenen met diamantkopversiering, alsook voor de voluutvormige consoles onder de geprofileerde, deels met een tandlijst versierde, houten kroonlijst; zandsteen voor boogvelden, op de eerste bouwlaag voorzien van diamantkoppen en rankwerk met art-nouveau-inslag, op de tweede van rozetten met dito rankwerk, rozetten op de onderste borstweringen, balustrades op de tweede verdieping en enkele diamantkoppen, onder meer de langwerpige onder de kroonlijst in de eerste travee; overal bewaard houtwerk.

Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet met aflijnend paneel van geglazuurde, rode en witte tegels in dambordpatroon en puntgevelvormige bekroning, voorzien van schouderstukken en topstuk met hardstenen vaasbekroning, alsook door driezijdige erker in de rechter travee, met bekronend balkon. Korfboogvormige, rondbogige en rechthoekige muuropeningen met sierlijke roedeverdelingen in de deels van gekleurd glas voorziene bovenlichten; deur met bewaard hout- en traliewerk, hardstenen steektrap met twee geprofileerde treden. Veel eenvoudiger zijgevels, aan straatzijde telkens versierd met een gestileerd klokmotief met dito centraal dambordpatroon, verwijzend naar de familie Klok; korfboogvormige benedenvensters met boogvelden van dito tegels, rechts één benedenvenster onder ijzeren I-balk met rozetten en onversierde getoogde bovenvensters, waarboven een panelenfries van dito tegels. Rechts, gelijkaardig opgevatte, lagere en naar achter uitlopende aanbouw met achterkeuken onder plat dak; drie gekoppelde rechthoekige benedenvenstertjes, waarboven dito tegels en rondbogig bovenvenster; getoogde deur met dito steektrap en gelijkaardige tegels bovenaan; achteraan op de eerste bouwlaag, rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetten. Nog eenvoudiger achtergevel met getoogde muuropeningen en originele aanbouw van één bouwlaag onder plat dak met rechthoekige muuropeningen onder doorlopende ijzeren I-balken met rozetten, decoratief uitgesneden windbord en bekronend balkon met ijzeren leuningen.

Ten zuidoosten aangebouwd, L-vormig voormalig koetshuis onder gecombineerd zadeldak (kunstleien), heden twee garages, met ten oosten bewaarde latrine; aan straatzijde, twee bewaarde poorten, van een dubbele rollaag en een platte laag, met hardstenen sluitstenen, dito panelenfries en centrale trapgevelvormige bekroning met houten luik onder I-balk met rozetten; tuinzijde met getoogde muuropeningen.

Mooi interieur: linker travee met rooksalon aan straatzijde met neorococo stucplafond, aansluitende eetkamer met houtimitatieschildering op plafond en stillevens, refererend aan de functie van de ruimte, en aan tuinzijde: winterkamer met muurschilderingen (landschappen met onder meer fazanten en bloemen) en beschilderd neorococo stucplafond met wolkenlucht en vogels in de vlucht; centrale gang met onderaan van imitatievoegen voorziene plint, bewaard houtwerk, dito omlijstingen van deuren, granito en mozaiekvloeren; behouden schouwen.

• Het Liller Heem, 1, 2, 1983, p. 32-33, 35, prentkaart op p. 34; 6, 1988, p. 30-40, prentkaart van het klompenbedrijf op p . 30; 13, 1995, p. 155.
  • STALMANS L., Sint-Huibrechts-Lille in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart nr. 27.

Auteurs:  Pauwels, Dirk