Teutenwoning

Alleenstaande, voormalige teutenwoning, heden met winkel; dubbelhuisopstand; vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), gebouwd in 1887, volgens kadastergegevens. Op een baksteen links van de voordeur evenwel gedateerd: 28/5/1888. Opgetrokken door J.H.Th. Kerkhofs (°Lille, 1860), handelaar. Tussen 1910 en 1921, verhuurd aan houthandelaar Piet Van den Akker. Vanaf 1930, café, zogenaamd Vlaamsch Huis. Enkele jaren later en dit tot 1944 ingericht als fietsenhandel. Na de Tweede Wereldoorlog, kantoor en maatschappelijke zetel van de vennootschap Werkmanswoning voor het Kanton Neerpelt, daarna NV Ons Eigen Huis. In 1994-95, herstelwerkzaamheden. Eertijds aan straatzijde voorzien van een haag, confer oude prentkaart. Links van het huis, recent ijzeren hek. Links van het erf, recent bakstenen muurtje, betonplaten omheining en beukenhaag.

Baksteenbouw met bijna overal vernieuwd houtwerk. Lijstgevel horizontaal gemarkeerd door de geprofileerde, beschilderde bepleisterde plint, dito hoekbanden, doorlopende lekdrempels, verbindende overhoekse muizentand, waaronder een panelenfries met cartouches en flankerende acanthussen, en de afsluitende kroonlijst op sierlijke consoles met voluten en acanthussen.

Verticale ritmering door hoeklisenen en middenrisaliet met trapgevelvormige bekroning, voorzien van flankerende voluten met bladwerk, klimmende rondboogfries en ijzeren bolbekroning. Getoogde muuropeningen in geprofileerde, beschilderde bepleisterde omlijstingen, met vlakke aanzetstenen en geprofileerde sluitstenen met diamantkopversiering, rustend op sierlijke consoles. Deurportiek in gelijkaardige omlijsting met leeuwenkop op sluitsteen; portiek met paneelwerk, diamantkopversiering en links en rechts een leeuwenkop. Verdiepte deur met bewaard houtwerk, versierd met rozetten, acanthussen en bladwerk; originele bovenste traptrede van hardsteen; aansluitende recente hardstenen trap met flankerende dito hellingen, afgesloten met een recente ijzeren leuning.

Eenvoudige zijgevels, achteraan voorzien van onderaan geprofileerde schouderstukken; getoogde muuropeningen onder meer een betralied keldergat rechts. Eenvoudige achtergevel met rechte en dubbele overhoekse muizentand, alsook twee mogelijk aangepaste, getoogde deuren. Achteraan, originele haakse lagere aanbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met aan erfzijde recente muizentand “in stijl”; aangepaste getoogde muuropeningen op afgeschuinde bakstenen lekdrempels. Aansluitend recent aanbouwseltje, namelijk garage.

• Het Liller Heem, 4, 4, 1986, p. 18, 20 (noot 1), prentkaart op p. 18, foto op p. 19; 6, 1988, p. 31; 13, 1995, p. 152-157, afbeeldingen.
  • STALMANS L., Sint-Huibrechts-Lille in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart nr. 34.

Auteurs:  Pauwels, Dirk