Duitse militaire begraafplaats

Tekst van Duitse militaire begraafplaats Lommel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80122)

Duitse militaire begraafplaats van 16 hectare, aangelegd in 1953-59 door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Gedurende de gevechten in België en West-Duitsland, met name bij Aken, in het Hürtgenwoud en bij het bruggenhoofd Remagen, begroef de Amerikaanse Gravendienst de Duitse gevallenen, die op zijn strijdgebied werden geborgen, voorlopig op vier verzamelbegraafplaatsen, namelijk te Henri-Chapelle, Fosse, Overrepen en Neuville-en-Condroz. In 1946-47, overbrenging van de gevallenen van deze vier plaatsen naar Lommel. Toen de Amerikaanse Gravendienst in 1946 deze voorlopig Duitse verzamelbegraafplaats aan de bevoegde Belgische autoriteiten had overgegeven, brachten deze van hun kant uit de meest uiteenliggende gebiedsdelen, na opheffing van oude begraafplaatsen, de tijdens de Tweede Wereldoorlog op Belgisch grondgebied gevallen of gestorven soldaten naar Lommel over, alsook nog 542 Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog van een kleine soldatenbegraafplaats te Leopoldsburg, die eveneens werd opgeheven.

Omgracht, omwald en van natuurstenen bastions voorzien complex. Ingangsgebouw met twee zijvleugels, leidend naar een erehof. Tegenover de ingang, een door linden omgeven rechthoekige crypte van basalt onder plat dak, met bekronende dito Calvariegroep van bijna 6 meter hoog, bereikbaar via een trap. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen; oculi in de zijgevels; inscriptie op crypte: 1939-1945/ HIER RUHEN DEUTSCHE SOLDATEN. Interieur van de crypte: drie beuken van drie traveeën overkluisd door bakstenen graatgewelven, rustend op witte natuurstenen zuilen met bladwerkkapiteel. Met gras, heidestruiken en verschillende boomsoorten beplante begraafplaats met bijna 20.000 kruisen van beton, waarbij telkens één kruis werd geplaatst voor twee gesneuvelden. Op het kerkhof: van Maltezer kruis en vaasbekroning voorziene hardstenen pijler op getrapt basement. Mobilair van de crypte: stenen beeld van een dode soldaat; mozaïeken met figuratieve voorstellingen, namelijk drie biddende soldaten, met inscriptie: IN MEMORIAM 1939-1945, en Christusfiguur omgeven door nieuwtestamentische taferelen; rondbogige hardstenen platen met inscripties: ÖFFNE DEIN HERZ/ DER EHRFURCHT/ VOR DEM OPFER/ UNSERER TOTEN, alsook BEWAHRE IN/ DEINEM GEWISSEN/ DIE MAHNUNG DER/ KREUZE ZUM FRIEDEN.

• Lommel. Het Duitse Soldatenkerkhof - Cimetière Militaire Allemand, brochure, s.l.e.a.
  • Waar nog groene ruimte is en men de stilte nog hoort: Lommel, brochure, Lommel.