Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Tekst van Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80082)

Het monument werd al twee keer verplaatst. Oorspronkelijk stond het voor het vroegere gemeentehuis, op de hoek van de Dorpsstraat en de Kasteeldreef, waar het werd onthuld op 12 oktober 1924. Na opstelling ten Noorden van de parochiekerk, kreeg het in 1958 zijn huidige inplanting.

Hardstenen monument, naar boven toe versmallend en voorzien van een geprofileerde sokkel op een natuurstenen basis. Gecreëerd door beeldhouwer Jules Vits (1868-1935) en deels bekostigd door de gemeente Achel, deels door giften van de inwoners. Bronzen reliëf met voorstelling van twee gehelmde krijgers met standaard, die de kameraadschap verheerlijkt tussen een gewonde soldaat en zijn strijdmakker die hem ondersteunt.

Inscriptie bovenaan: VREDE/ 1914 1918/ AAN ONZE/ HELDEN, en bekronend kruis waartegen bronzen reliëf met voorstelling van het Heilig Hart. Op de sokkel: de namen van de twaalf Achelse gesneuvelden en één burgerlijk slachtoffer. Achterzijde met bronzen zwaard en lauwerkrans, alsook inscriptie: VOOR 'T VADERLAND/ 17 OCT. 1914/ BESCHIETING DER ABDIJ VAN DE P.P. TRAPPISTEN.

Omheining bestaande uit vier hele en vier halve beschilderde obussen op hardstenen sokkels, waartussen kettingen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nummer 2324.
  • CLAASSEN A., Achel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummer 38 (met het monument op zijn oorspronkelijke plaats).
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 46, 91, 174, 175.
  • ENGELEN C. & MARX M., Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, deel 3, Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de provinciën. Studia, 90, 3 delen, Brussel, 2002, afbeelding op p. 1773.
  • PAS W. & G., Dictionnaire biographique. Arts plastiques en Belgique. Peintres, sculpteurs, graveurs. 1800-2002, 3 delen, deel 3, Antwerpen, 2002, p. 480-481.
  • VISSERS P., Langs Vlaamse wegen - Hamont-Achel, Brussel-Hamont-Achel-Antwerpen, 1992, p. 4-5.

Auteurs:  Pauwels, Dirk