Militaire begraafplaats voor Britse en Duitse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Zeebrugge Churchyard met het Zeebrugge Memorial (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79956)

Militaire begraafplaats voor Britse en Duitse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ommuurde begraafplaats, deels aangelegd in 1920 en vermoedelijk in 1925 gewijzigd. In 1939, versteviging van de muur omheen het kerkhof. Ondanks de beslissing van 1954 om alle gesneuvelde Duitsers over te brengen naar drie verzamelbegraafplaatsen (meer bepaald Menen, Vladslo en Langemark), bleef het kerkhof bestaan.
Breed voorplein met haagaanplantingen en vlaggenmasten. Rondboogpoort in bakstenen muur met topgeveltje waarin natuurstenen gevelsteen met opschrift "DEUTSCHER EHRENFRIEDHOF ZEEBRÜGGE NR. 184". Daarnaast plakkaat met opschrift "OORLOGSGRAVEN VAN HET GEMENEBEST / COMMONWEALTH WAR GRAVES".

Links achter de ingang staat een gedenksteen voor de militairen van de Duitse torpedoboten gesneuveld voor de kust op 5 juni 1917. Het is een monument uit hardsteen met een rechthoekig plantsoen ervoor dat aan de drie zijden is afgezet met een rij lage, schuin geplaatste stenen waartegen 40 hardstenen blokken met telkens een naam erop zijn geplaatst. In de voorste muur zijn links en rechts twee verdiepte rondingen ingehouwen waarin kraagstenen bevestigd zijn bedoeld om een bloemkrans aan op te hangen. In het vooruitspringende deel staat "DEN KAMARADEN S.M. TORPEDOBOOTEN S. 15 UND S. 20 GEFALLEN AM 5. JUNI 1917 AN DER FLANDRISCHEN KÜSTE".

Rechts van de ingang staat een hardstenen gedenksteen voor de Britse militairen gesneuveld op St George's Day. Op een rechthoekige plint staat een steen rechtop, met een vooruitstekende geprofileerde kroonlijst en bovenop een kruis met ingeschreven cirkel. Op de steen staat het opschrift "LEST WE FORGET / TO THE MEMORY OF / OUR COUNTRYMEN WHO FELL / IN THIS PLACE ON ST. GEORGE'S DAY / APRIL 23RD 1918 / ERECTED BY THE MEMBERS OF THE / BRITISH SALVAGE SECTION / ST GEORGE'S DAY / 1920". Dit monument vervangt een ouder, door de Duitsers opgericht gedenkteken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 133/1939.
  • BALLEGEER J., Monumentendag 2003 te Zeebrugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 3, 2003, p. 80.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 456-457.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia