Ensemble van arbeiderswoningen

Tekst van Tuinwijk Zeemanshaard (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79855)

Homogeen ensemble in eclectische stijl met overwegend historiserende inslag, opgebouwd in een cirkel rondom een begraasd plein. De bouwaanvraag dateert uit 1925 en voorziet in de bouw van 113 werkmanswoningen zich uitstrekkend over de aanpalende Eiensluis- en Westhinderstraat en een deel van de Heiststraat. De opdracht werd door de N.V. Zeemanshaard gegeven aan de Brusselse architect Camille Damman.

Bakstenen geheel van eenlaagshuizen onder gevarieerde zadeldaken met Vlaamse pannen op verspringende rooilijn gebouwd en afwisselend getypeerd door trapgevels, baksteenmotieven, dakvensters, bepleisterde vlakken en sierelementen. Sommige woningen met lichte cottage-inslag zie het met pseudovakwerk opgevuld en bepleisterd gevelveld en de steile bedaking (nummer 7). Overbouwde doorgangen naar de Wielingen- en Blokschepenstraat. Nummers 1 en 37 met inspringend hoekportaal. Sommigen panden zijn licht verbouwd zoals nummer 21 met vernieuwd parement.

  • Stadsarchief Brurgge, Bouwvergunningen, nummer 710/1925.
  • HOORNAERT R. 2000: Honderd jaar Zeebrugge. Wel en wee van een parochie, Nieuwkerken-Waas, 29-30.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuinwijk Zeemanshaard [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79855 (geraadpleegd op ).