Hoeve Ghysele

Tekst van Hoeve Ghysele met erfbeplanting (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79767)

Hoeve "GHYSELE" zie opschrift, staat op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) en de Ferrariskaart (1770-1778). Gelegen aan het Lisseweegs Vaartje en de Gijzelebrug, op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als "Gyseele Heule (Pont)". Volgens het kadaster uitbreiden van woonhuis in 1884. Toegankelijk via een aarden oprit, geflankeerd door linden met links een boomkapelletje toegewijd aan Maria.

Hoeve van het langgeveltype met tegenaan het woonhuis een vleugel voorzien van twee opkamertraveeën. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met roedeverdelingen en luiken bij de opkamer. Gevelkapelletje in de zijgevel van het opkamergedeelte.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Lissewege, 1887/4.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia