Heilig Hartbeeld

Tekst van Heilig Hartbeeld (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79626)

Heilig Hartbeeld in 1928 onthuld voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en nadien van de Tweede Wereldoorlog. Rechts van de kerk gelegen.

Heilig Hartbeeld met gespreide armen op arduinen tweeledige sokkel en dito zeshoekig podium van drie treden. Op de bovenste geleding de wapenschilden van Merkem, West-Vlaanderen en Vlaanderen. Op de onderste geleding de volgende opschriften in vlakreliƫf: op de voorkant "MERCKEM AAN HET H. HART VAN JEZUS EN HARE GESNEUVELDEN 1914-1918", op de tekstplaten van links naar rechts de namen van de "SOLDATEN GESNEUVELD VOOR VRIJHEID VORST EN VADERLAND", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS TE MERCKEM OVERLEDEN", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS VAN MERCKEM IN EEN ANDERE GEMEENTE OVERLEDEN" en helemaal onderaan "1940-1945" met de namen alfabetisch gerangschikt.

  • DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p. 155.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden, ....Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 244.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilig Hartbeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79626 (geraadpleegd op ).