Gedenkzuil

Tekst van Gedenkzuil 19de linieregiment (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79623)

Aan de hoek met 19e liniestraat, gedenkzuil in 1937 opgericht ter nagedachtenis voor de deelname van het 19de linieregiment aan de "Slag van Merkem" op 17 april 1918. Deze slag maakte deel uit van het "Lente-offensief" waarbij de Duitse troepen nog een laatste poging ondernamen om de kanaalhavens te veroveren. Nadat een eerste poging richting Amiens (21 maart-4 april 1918) strandde, volgde een tweede poging vanaf 9 april ter hoogte van de Ieperboog met de bedoeling de stad Ieper in de ‘tang’ te nemen. Ten noorden van deze boog vond de "Slag bij Merkem" (17 april 1918) plaats waarbij het Duitse offensief te Merkem door de Belgische troepen werd afgeslagen (zie historische inleiding). In de "Slag van Merkem" sneuvelden meer dan vierhonderd soldaten en vielen vele gewonden.

Hardstenen meervoudig gelede sokkel met dito spitszuil met afgeronde top, onderaan versierd met drie boven elkaar geplaatste rijen palmetten en op de voorzijde in vlakreliëf oorlogskruis met twee gekruiste zwaarden opgehangen aan een kroon met 'fluwelen' band en de opschriften "19 MERCKEM", "HANDZAEME", "YSER" en "ZARREN". Eveneens op de sokkel uitgehouwen Nederlands- en Franstalige opschriften opgehoogd met bladgoud: "AAN DE GESNEUVELDEN VAN HET 19DE LINIE REGIMENT 17-IV-1918" (voorzijde), "1914-1918" (rechterzijde), "1914-1918, NAMUR DENDERMONDE MERCKEM ZARREN HANDZAEME, 1940-1945 DE LEIE" (linkerzijde) en "OPGERICHT DOOR DE OUDSTRYDERS VAN HET 19DE LINIE REGIMENT" (achterzijde). Voorts onderaan op de sokkel nog recente hardstenen gedenkplaat met uitgehouwen en groen geschilderd opschrift "ADJT. J.-B. TAYMANS OORLOGSVRIJWILLIGER 19DE LINIE + 28-11-1917 EPERNONBUNKER MERKEM".

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden…Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 243.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn