Site van de Epernonbunker

Tekst van Restanten van de Epernon-bunker met gedenkplaat voor Jean Taymans (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79583)

Site van de zogenaamde "Epernonbunker". Deze Duitse bunker maakte deel uit van de zogenaamde "Brabant-linie" of de eerste Duitse linie opgericht langs de Iepersteenweg. Van 1915 tot 1917 was Merkem een Duitse rustsector. Hieraan komt een einde met de Derde Slag om Ieper waarbij Franse troepen er midden augustus 1917 in slagen om de frontlinie terug te dringen tot voorbij de Drie Grachtenbrug, de start van een langdurig eindoffensief. Eind oktober 1917 veroveren de Fransen het zuidwestelijke deel van het dorp op de Duitsers en wordt de sector op 11 november 1917 door de Belgen overgenomen. Om de Duitse tegenaanvallen af te slaan verschuilen de Belgen zich in en rond enkele in puin geschoten hoeves, zoals de hoeves "Petit-Fils", "Grand-Père", "Epernon", "Aschhoop", "Jezuïetengoed" en "Honoré", waar de Duitsers stellingen met stevige betonnen bunkers hadden opgericht. In november 1917 worden twee van deze vooruitgeschoven posten, namelijk "Petit-fils" en "Epernon" door de Duitsers heroverd. Op 28 november 1917 ondernamen de Belgen een mislukte tegenaanval op deze voorposten waarbij onder meer adjudant Jean Taymans het leven liet toen de zogenaamde "Epernonbunker" werd opgeblazen. Daarna volgden ook nog verwoede, maar mislukte aanvallen van Duitse zijde op de voorpost "Grand-Père". Om verdere verliezen te vermijden, vernietigde men eind maart 1918 deze voorpost, samen met de voorpost "Aschhoop".

Na de oorlog werd de grond met de restanten van de "Epernonbunker" door de familie Taymans aangekocht en werd er in 1934 een bronzen plaat aangebracht ter nagedachtenis van adjudant Taymans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog 'verdween' deze gedenkplaat en werd een nieuwe, hardstenen plaat door het gemeentebestuur aangebracht. Site omzoomd door knotbomen en restanten van een betonnen constructie met hardstenen Keltisch kruis en rechthoekige, hardstenen plaat ter nagedachtenis van Adjudant Jean Taymans met het opschrift: "L'ADJUDANT JEAN TAYMANS VOLONTAIRE DE GUERRE AU 19E DE LIGNE, ÂGÉ DE 34 ANS AYANT REÇU L'ORDRE LE 28 NOVEMBRE 1917 DE REPRENDRE CET ABRI APPELÉ "L'EPERNON" TOMBA HÉROIQUEMENT CE JOUR LÀ APRÈS AVOIR ÉTÉ BLESSÉ 3 FOIS. SA GLORIEUSE DEPOUILLE N'A PU ETRE RETROUVEE SOUS CES DECOMBRES MAIS SON AME VIT ET A REÇU LA RECOMPENCE DU DIEU DES ARMEES" in uitgehouwen en vergulde letters.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden…Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel II, Brugge, 1996, p. 239.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn