Oorlogsgedenkteken

Tekst van Standbeeld voor Armand Van Eecke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79577)

Oorlogsgedenkteken opgericht door de familie ter nagedachtenis van adjudant Armand Victor Van Eecke naar ontwerp van beeldhouwer G. Pickery uit Brugge (gesigneerd). Als adjudant bij de 5de compagnie van het 3de Linieregiment kwam Armand Van Eecke hier om het leven bij een aanval in de vroege morgen van 9 september 1918.

Witstenen standbeeld op hardstenen sokkel in een perk omgeven door U-vormige haag in haagbeuk. Standbeeld naar portret van de overledene voorgesteld als in zich zelf gekeerde soldaat met gekruiste armen en leunend tegen een rots. Op de sokkel volgende uitgehouwen en witgeschilderde opschriften: "AAN ONZEN ZOO DUURBAREN ZOON EN BROEDER ARMAND VICTOR VAN EECKE STUDENT AAN DE HOOGESCHOOL TE LEUVEN ADJUDANT IN DE 5DE KOMPAGNIE VAN HET 3DE LINIEREGIMENT GEBOREN TE WATOU HIER ROEMVOL GESNEUVELD GEDURENDE DEN AANVAL VAN 9 SEPTEMBER 1918 OUD 22 JAAR" (vooraan); "VEREERD MET HET BELGISCH OORLOGSKRUIS FRANSCH OORLOGSKRUIS MET ZILVERSTER, MILITAIRE EERETEEKEN MET PALM, ORDER VAN LEOPOLD II MET PALM, VYF EERVOLLE MELDINGEN" (linkerzijde); "NAAR 'D HOOGTEN WAS ZYN ZIEL GESTEGEN OM 'T LYDEN DAT ZYN JEUGD HAAR BOOD EN LANGS BEBLOEDE VELD EN WEGEN GING HIJ NAAR 'T WONDERLAND DER DOOD. EEN HELDENDOOD IS OOK EEN ZEGEN...!" (achterzijde) en "EEN LICHT VERDWEEN UIT ONS GEZIN, EEN STEMME ONS DIERBAAR ZWEEG, EEN PLAATS WERD IN DEN HUISKRING LEEG, NIETS VULT HAAR OOIT WEER IN" (rechterzijde).

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden…Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 238.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn