Naamsteen De Kippe

Tekst van Naamsteen Slag bij De Kippe (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79576)

Naamsteen De Kippe. In 1987 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de gevechten die hier plaats vonden op 17 april 1918.

In een laatste poging om de kanaalhavens te veroveren startte het Duitse leger in 1918 zijn "Lente-offensief". Toen de eerste poging richting Amiens (21 maart - 4 april 1918) strandde, volgde een tweede poging vanaf 9 april ter hoogte van de Ieperboog met de bedoeling de stad Ieper in een ‘tang’ te nemen. Ten noorden van deze boog vond de "Slag van Merkem" (17 april 1918) plaats, waarbij ter hoogte van het gehucht de "Kippe" verwoede gevechten werden geleverd. Hoewel de 6de Beierse Legerdivisie er die dag in slaagden om het gehucht in te nemen, werd deze bij het uitbouwen van haar nieuwe stellingen door een Belgische tegenaanval onder leiding van generaal Jacques teruggedrongen. In de "Slag van Merkem" sneuvelden iets meer dan vierhonderd soldaten en vielen vele gewonden.

Vrijstaand gedenkteken naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: “DE KIPPE SLAG VAN 17 APRIL 1918”.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Naamstenen 1914-1918, Brugge, 1988, p. 91-95.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Naamsteen Slag bij De Kippe [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79576 (geraadpleegd op ).