Oorlogsgedenkteken

Tekst van Gedenkteken Belgische 3de Legerdivisie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79573)

Oorlogsgedenkteken opgericht ter ere van de belangrijke bijdrage van de 3de Belgische legerafdeling in de "Slag van Merkem" op 17 april 1918.
Deze slag maakte deel uit van het "Lente-offensief" waarbij de Duitse troepen nog een laatste poging ondernamen om de kanaalhavens te veroveren. Nadat een eerste poging richting Amiens (21 maart-4 april 1918) strandde, volgde een tweede poging vanaf 9 april ter hoogte van de Ieperboog met de bedoeling de stad Ieper in een ‘tang’ te nemen. Ten noorden van deze boog vond de "Slag van Merkem" (17 april 1918) plaats waarbij het Duitse offensief te Merkem door de Belgische troepen werd afgeslagen (zie historische inleiding). In de "Slag van Merkem" sneuvelden meer dan vierhonderd soldaten en vielen vele gewonden.

In open weide landschap aan de weg gelegen groot hardstenen rotsblok met bronzen gedenkplaat opgesteld binnen een omheining bestaande uit 8 obussen verbonden met zware kettingen. Op de gedenkplaat resp. Franse en Nederlandstalige opschriften "TOT GLORIE VAN DE 3DE LEGERDIVISIE", "1914-1918", "LIÈGE . ANTWERPEN . YZER . LOMBARDSIJDE . DIKSMUIDE . MERKEM . STADENBERG . DE LEIE . OOSTNIEUWKERKE . MOST-BIJ-ROESELARE . OOSTROOZEBEKE . BEVEREN-BIJ-ROESELARE.", "INFANTERIE LINIE 9 . 29 . 9FE", "11 . 31 . 11FE", "12 . 32 . 12FE", "14 . 34 . 14FE"; "JAGERS TE VOET 1.4.", "GEZONDHEIDSDIENST", vlag met "3DA"; "ARTILLERIE 3.9.15.", "RUITERIJ 2", "LANSIERS", "VERVOERKORPS" en "GÉNIE". Voorts nog ijzeren krans samengesteld uit 2 gekruiste palmtakken, 2 geweren met bajonet en banderol met het opschrift "1914-1918". Het geheel werd uitgevoerd door J. Ponson uit Brussel (cf. gesigneerd). Onthuld in april 1939.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek  (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 239.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn