Duitse constructie uit de Eerste Wereldoorlog en Lourdesgrot

Tekst van Lourdesgrot op Duitse militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79555)

Duitse betonconstructie uit de Eerste Wereldoorlog. Hierop werd in 1934 een Lourdesgrot uit 'abristenen' gebouwd ter herinnering aan de oorlog. Gelegen in weide, vroeger geflankeerd door bomen, zie resterende beuk.

De grot was een schenking van mevrouw Armand van de Kerckhove d' Hallebast (geboren Serdobbel) uit Doornik, als aandenken aan haar zoon. Deze zoon (geboren in 1893 te Doornik) was tijdens de oorlog beroepsvrijwilliger en hulponderluitenant-wachtmeester bij het 5de Escadron van het 4de Regiment Lansiers. Op 20 of 26 augustus 1914 werd hij gewond bij een verkenning, wellicht bij de eerste uitval uit Antwerpen, waarop hij overleed in het veldhospitaal van Betekom. Vermoedelijk werd het gedenkteken te Klerken opgericht vanwege het feit dat de familie daar een stuk grond bezat dat refereert aan de frontstreek.

Lage en rechthoekige Duitse betonconstructie, gegoten tegen een houten bekisting. Aan de noordoostzijde zit een deur- en vensteropening.

Bovenop een bunker, die vooraan witgeschilderd is, Lourdesgrot gebouwd uit betonnen 'abristenen'. In een nis achteraan, beeld van biddende Maria. Op een blauwe band op de witgeschilderde voorzijde van de bunker opschrift in witte letters: "OLV VAN LOURDE (sic) BID VOOR ONS".

• DESMYTTERE J., Klerken, het dorp op de heuvel, s.l., 1954, p. 24.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Deel 2, Brugge, 1995, p. 174.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn