Bovengrondse Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duitse bunker (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79443)

Bovengrondse Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog, deel uitmakend van de eerste Duitse linie van de "Flandern II Stellung" op de heuvelrug Geluveld-Staden-Klerken. Betonconstructie op rechthoekig grondplan, aan de randen licht afgerond dak. Het beton werd aan de zuidwestkant gegoten tegen rijshout, zie onregelmatige structuur, aan de andere zijden tegen een houten bekisting. Opening in de zuidwestzijde.

Aan de noordoostkant, richel met eronder meerdere vensteropeningen. Binnenin twee ruimtes uitmondend in een gang, waar de vensteropeningen op uitgeven.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79443 (geraadpleegd op ).