Standbeeld voor de doden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Standbeeld voor de burgerlijke en de militaire doden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Monument ingehuldigd in 1946, ontwerp beeldhouwer Pierre Devos (Oudenaarde, gesigneerd), uitgevoerd door de Brusselse gebroeders Batardy. Bij de herstelling in 1993 werden een aantal aspecten gewijzigd.

Oorspronkelijk bakstenen platform (nu vervangen door Franse witsteen) waarop een rechthoekige sokkel, oorspronkelijk bekleed met bruin geglazuurde tegels (nu vervangen door marmeren platen). Bronzen beeld van naakte, liggende soldaat, zogenaamd "De Stervende man". Tegen voor- en achterzijde van de sokkel, twee bronzen platen, met op de voorkant opschrift "HOUTHULST AAN ZIJNE HELDEN 1914-1918", de namen, op de achterkant "HOUTHULST AAN ZIJNE HELDEN 1940-1945 MARTELAREN DER CONCENTRATIEKAMPEN", de namen, "GESNEUVELDEN", de namen, "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS", de namen. Verzorgde omgeving: perkjes met palm, grasperk met onder meer berken en meidoorn, afgeboord door hoge gekleurde beukenhaag.

• Inventarisatie van relicten uit de Eerste Wereldoolog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Deel 2, Brugge, 1995, p. 132.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn